• Cvičná bronzová expedícia

          • 25.5 a 26.5 preverili tohtoroční DOFáci svoje fyzické aj psychické schopnosti na cvičnej bronzovej expedícii. Každoročnú trasu od Zochovej chaty do Rače s nocľahom na Čermákovej lúke zvládli na výbornú. Viac :

          • Súťaž Zelený svet

          • 27. ročník tejto umeleckej súťaže na tému Voda je život sa stal úspešným aj pre našu školu. Študentky kvarty Paulína JežíkováAlexandra Havranová zvíťazili v kategórii Komiks. Ich prácu, spolu s ostatnými víťaznými prácami, si môžete pozrieť vo virtuálnej galérii.

          • Literárna súťaž Dúha 2023

          • Literárne súťaže pomáhajú rozvíjať a podporovať mladých začínajúcich umelcov. Jednou z takýchto tradičných súťaží je aj Dúha, ktorú organizuje Ľubovnianske osvetové stredisko. Tento rok bola medzi ocenenými žiakmi aj študentka našej školy – Tereza Putecová zo sekundy. Terezka obsadila v III. kategórii (próza) krásne III. miesto. Našej úspešnej žiačke srdečne blahoželáme!

            Zborník prác je možné stiahnuť tu: https://www.osvetalubovna.sk/duha-2022-2023-0/

          • COOLIT4U v DXC Technology

          • Dňa 17. 5. 2023 sa žiaci z tried  IV.BA a III.A zúčastnili programu  COOLIT4U v DXC Technology. Na začiatok bola manažmentom firma predstavená, potom žiaci dostali zaujímavé informácie o inovačných technológiách v živote stredoškolákov: SAP, inovácie a API, firme a jej hodnotách, kultúre, wellbeingu, benefitoch, pozíciách. Svoj príbeh o hľadaní zamestnania žiakom  porozprával aj jeden z mladý zamestnancov.

            Žiaci si neodniesli iba zážitok, ale aj nový pohľad na IT firmu, možno sa rozhodnú študovať IT či prekladateľstvo. Pre každého zúčastneného firma  pripravila malý darček vo forme kompasu, aby žiaci našli k nej cestu po skončení, či už strednej alebo vysokej školy.

          • Milan Rastislav Štefánik

          • Polyhistor, polyglot, diplomat, štátnik, vojak a spoluzakladateľ 1. ČSR. Takmer renesančná osobnosť a predmet záujmu našich študentov....

            16.5. Sme mali v tercii vzácnu návštevu - slovenskú spisovateľku, režisérku a scenáristku Evu Borušovičovú, ktorá Štefánika a jeho život, osudy, lásky výskum, štátotvorné snahy študuje a odkrýva aj v umeleckej rovine.

            A dnes, 18.5. sme sa vybrali po stopách M.R.Štefánika na Myjavu a Košariská. Kto? Tercia a sexta ....

          • ČO JE IQ OLYMPIÁDA?

            • určená pre všetkých žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ, resp. primy až kvarty osemročných gymnázií v termíne marec – jún 2023
            • postupová, prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále)
            • nepreveruje „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať
            • zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh

            Do 12. ročníka súťaže IQ olympiáda SR sa zapojilo 12 622 žiakov zo 770 základných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska. Na 3 regionálne kolá postúpilo 80 najlepších žiakov z daných regiónov a následne 60 najlepších z celého Slovenska postupuje na finále, ktoré sa bude konať 12.6.2023 na Zvolenskom zámku. A medzi nimi máme našich dvoch žiakov :

                                 Matúš Fajta zo sekundy a Petra Váleková z tercie.

                                      BLAHOŽELÁME a držíme palce vo Zvolene.

            Nad 12. ročníkom súťaže IQ olympiáda prevzali záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Bratislavský samosprávny kraj a Banskobystrický samosprávny kraj.

          • Po stopách národovcov (dejepisná exkurzia)

          • Dňa 10.5.2023 sa žiaci II.A a III.BA vydali spoznávať naše národné dejiny.

            Ich prvou zastávkou bolo Múzeum Slovenských národných rád v Myjave, kde sa stretli s komplexným pohľadom na úlohu SNR a jej poslanie v kontexte národných dejín. Následne smerovali kroky študentov do obce Košariská, v ktorej sa nachádza rodný dom Milana Rastislava Štefánika. Žiaci zavŕšili exkurziu návštevou Mohyly M. R. Štefánika.

          • Budapešť

          • 27. apríla sa triedy kvarta a sexta zúčastnili výletu do Budapešti. Cesta nám trvala 3 hodiny. O 11- tej sme dorazili na Budínsky hrad. Ako prvým sa mohol každý pokochať prekrásnym výhľadom na druhú stranu Budapešti.

            Po prehliadke Kostola sv. Mateja sme mali príjemnú prestávku na obed - no však biologická hodnota tohto jedla sa nezhodovala s tou ekonomickou.

            Po obede sme mali prechádzku popri Dunaji. Naša ďalšia zastávka bol Skalný kostol, v ktorom sme mali prehliadku. Neskôr sme zavítali do Veľkej tržnice na druhom brehu Dunaja. Autobusom sme sa presunuli do parku Varosliget a prezreli sme si Námestie hrdinov. Náš deň sme ukončili prechádzkou po večernej Budapešti.

            Na druhý deň sme navštívili Tropikárium, v ktorom sme sa aj naobedovali.

            Ďalšia zastávka bol kolotoč v centre Budapešti. Deň sme ukončili prehliadkou parlamentu a pamätníku obetiam holokaustuO 20: 00 sme sa vrátili do Bratislavy.

            Hoci tento výlet trval len dva dni, ale máme spomienky na celý život. Tento výlet nám pomohol vybudovať si lepšie vzťahy medzi nami.

          • Dejepisná exkurzia do Poľska

          • Dejepisná exkurzia do Poľska tento školský rok prebiehala v dvoch termínoch – prvá skupinka žiakov sa jej zúčastnila v dňoch 30. – 31. marca a druhá 13. – 14. apríla. Poľsko navštívili študenti III.A, septimy, IV.BA a IV.A.

            Obe skupinky žiakov zažili rovnaký program. Po niekoľkohodinovej ceste bola našou prvou zastávkou krásna soľná baňa Wieliczka. Po nej sme sa vybrali na potulky historickým mestom Krakov s miestnou sprievodkyňou. Smutné udalosti 2. svetovej vojny sme si pripomenuli v koncentračnom tábore Osvienčim.