• Račanská koštofka 2023

          • Lákavé vône, sladké i slané chute, jesenné dekorácie a usmievaví žiaci s nasýtenými bruškami. Aj týmito slovami by sa dala zhrnúť tradičná akcia ̶ Račanská koštofka ̶ ktorú tento rok organizovali študenti tercie.

            Tí si dňa 19.10. pripravili všakovaké dobroty pre svojich mladších i starších spolužiakov, ktoré napiekli doma. Nechýbali tradičné, ale ani menej tradičné recepty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za podporu! :)

          • Noc v škole 2023

          • Podľa dlhoročnej tradície každú jeseň pripraví sexta pre triedy prima, sekunda, tercia a kvarta Noc v škole 2023.

            Aj tento rok, v piatok 13. októbra o 19,00 začalo všetko Veľkou hrou, ktorú si všetci naplno užili. Po vyhodnotení hry sa pokračovalo nácvikom "Belgického tanca" a nechýbala ani "Makarena".

            Zvyšok noci si všetci mohli pozrieť filmy - rozprávky, či horory, alebo len tak byť spolu a baviť sa až do rána. Sexta dlho a do detailov pripravovala toto podujatie a ich snaha sa im vyplatila. Celá organizácia bola doknalá. Ráno odchádzali všetci veľmi spokojní dospať.

            Ďakujeme sexte a aj obetavým pedagógom, ktorí sa podujatia zúčastnili.

        • FRITZI
          • FRITZI

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa  triedy sekunda, kvarta, 1.A, 2.A a 1.BA zúčastnili filmového predstavenia FRITZI v nemeckom jazyku. V príjemnej atmosfére kina si študenti overili svoje znalosti nemčiny a zároveň sa nenáročnou formou dozvedeli aj niečo nové o nedávnej histórii Nemecka.

          • EduFestival

          • Dňa 28.09.2023 sa študenti triedy 1.BA zúčastnili na festivale zahraničných stredných škôl – EduFestival - v hoteli Sheraton, Bratislava. Panelové diskusie a konzultácie boli vysoko kvalitné. Okrem záujmu preukázali naši študenti aj svoje komunikačné schopnosti v angličtine. Ďakujeme za príležitosť a ďalším návštevníkom odporúčame!

            PK ANJ

          • Európska noc výskumníkov

          • Aby mohli vedecké objavy dosiahnuť svoj účinok, musia byť prístupné a zrozumiteľné pre všetkých. Keď majú ľudia prístup k vedeckým informáciám, môžu sa sami rozhodnúť a vytvárať si vlastné názory na základe dôkazov a faktov. Tým sa vytvára kritické myslenie a schopnosť posudzovať informácie s rozumným pohľadom. A práve preto sa v posledný septembrový školský deň  triedy TERCIA a KVARTA  mohli tešiť na rôzne typy aktivít, na diskusie, experimenty alebo súťaže a mnoho ďalšieho vrátane   odborných prednášok , napr.  Veľký test odolnosti voči hlúpostiam na internete, Dá sa z odpadovej vody vyrobiť voda na zavlažovanie alebo na pitie?  Víťazi zo súťaží dostali tričko, odb. knihu a pod.  Navštívili sme aj vedecké stánky   lokalizované v Starej tržnici a V-klube. Dúfajme, že všetky informácie padli na úrodnú pôdu a mnohí žiaci sa rozhodnú v budúcnosti pre štúdium vedy či techniky.

          • Moravský kras, Kutná Hora, Praha

          • Od stredy 4.10. do piatku 6.10. kvinta a 1.A navštívili rôznorodé miesta v susednej Českej republike. Exkurziu sme začali v Moravskom krase, kde sme sa pozreli na dno priepasti  Macocha, navštívili sme Kateřinskú jeskyni a potom sme sa presunuli do významného mesta v dejinách Českého kráľovstva, Kutnej Hory. Navštívili sme mincovňu z 13.storočia založenú Václavom II. V mincovni sa razili pražské groše a niektorí z nás mali možnosť si takýto groš vyraziť. Dozvedeli sme sa, že kutnohorskí minciari pomáhali zakladať mincovňu v  1328 v Kremnici, kde sa dodnes razia slovenské euromince  pre NBS. Štvrtok sme strávili v centre Prahy. Navštívili sme Petřínsku rozhlednu, Pražský hrad, Malú stranu, Staromestské námestie, staré židovské mesto, Karlov most, Valštejnskú záhradu a Václavské náměstí. Prešli sme asi 21 km.... Piatok  bol pokojnejší, absolvovali sme prehliadku Technického múzea a potom nás čakala cesta domov.

          • Oceňovanie DofE

          • Dňa 27.9.2023 sa konalo slávnostné odovzdávanie cien úspešným absolventom programu DofE. Naši žiaci boli ocenení bronzovým odznakom a už sa tešia na zdolanie striebra. Blahoželáme!

          • English Week

          • V dňoch 4.9.-8.9. sa pre žiakov III.BA, IV.BA a IV.A uskutočnil na našej škole English week. O týždeň na to bol English week uskutočnený pre triedy II.A.Žiaci mali príležitosť si precvičiť a rozvíjať svoje jazykové schopnosti v anglickom jazyku na hodinách s “native speakrom” z anglicky hovoriacej krajiny, a to presne počas 6 hodín každý deň. Okrem rozvíjania slovnej zásoby, zlepšovania si rečníckej schopnosti na rôznych konverzáciah a zdokonaľovania si prízvuku mali žiaci taktiež možnosť sa naučiť veľa zaujímavých vecí o anglicky hovoriacich krajinách.Na každej hodine mal každý žiak šancu svoju znalosť anglického jazyka využiť a aktívne sa do hodiny zapojiť.

            Veľmi pekne ďakujeme jazykovej škole Talktalk za umožnenie takéhoto zážitku a taktiež ďakujeme aj ich učiteľom (Mark, Aubrey, Graham, Guy) za záživný a inšpiratívny týždeň, ktorý žiakom uskutočnili.

            Zuzana Bačovčinová

          • Cyperčania na Hubenke!

          • Žiaci terajšej III.BA triedy koncom minulého školského roka v našej škole privítali študentov cyperskej školy Xenion High School. Študenti našej školy už túto školu v minulosti navštívili a stretli sa tam so srdečným privítaním a skvelou výučbou širokej škály predmetov, aj mierne netradičných. Preto bol teraz rad na nás, dopriať im ten zážitok.

            V priebehu niekoľkých dní sme absolvovali množstvo odučených hodín v anglickom jazyku. Aj pre nás to bola nová skúsenosť, pretože niektoré predmety sme ešte nikdy predtým nemali odučené v angličtine. Aj po skončení vyučovania bolo o program študentov z Cypru postarané. Pripravili sme si pre nich zábavné aktivity v Starom meste. Študenti mali  možnosť navštíviť vyhliadkovú vežu UFO, z ktorej je nezabudnuteľný výhľad na Bratislavu či rieku Dunaj. Nemohla chýbať ani návšteva našej bratislavskej zoo. Na rozlúčku bola pripravená opekačka na Železnej studničke. V jej areáli bolo o zábavu postarané na celé hodiny a atmosféra, ktorá tam panovala, by sa dala len ťažko opísať. Myslím, že hovorím za všetkých, keď poviem, že sme si ten večer nesmierne užili a ešte viac sa so študentmi z Cypru zblížili. Niektorí študenti našej školy sprevádzali cyperských študentov až do Viedne, z ktorej následne odlietali späť na Cyprus. Aj vo Viedni im naši študenti zabezpečili skvelý program a zážitky, na ktoré nebudú chcieť zabudnúť.

            Týmto bol náš výmenný pobyt dokončený. My všetci sa už teraz tešíme, aké zážitky nám budúcnosť prinesie.

             

            Samuel Skřipský, žiak III.BA triedy

          • Výlet na Cyprus

          • V apríli mala skupina študentov z našej školy úžasnú príležitosť vycestovať na Cyprus. Tento výlet zorganizovala naša škola v snahe rozšíriť naše obzory a dať nám možnosť spoznať inú kultúru.

            Počas pobytu na Cypre sme mali možnosť rozvíjať svoje jazykové zručnosti v anglickom jazyku na cyperskej súkromnej škole Xenion High School v dedinke Paralimni. Každý sme si mohli vybrať niekoľko predmetov a zúčastňovali sme sa vyučovania. Zoznam predmetov nájdete tu: https://smapse.com/xenion-high-school-xenion-school-cyprus/a-level-program/

            Taktiež sme mali možnosť spoznať nových ľudí a naplno zažiť cyperskú kultúru. Navštívili sme mnohé turistické atrakcie ako napríklad park sochárskych diel v Ayia Nape. Preskúmali sme nádherné mesto Nicosia s gréckou a tureckou časťou. Okrem prehliadky pamiatok sme mali možnosť komunikovať s miestnymi obyvateľmi a spoznať ich zvyky a tradície. Mohli sme ochutnať tradičné cyperské jedlá a skúsiť si výrobu domácich cestovín.

            Celkovo bol výlet na Cyprus nezabudnuteľným zážitkom, ktorý nás naučil veľa o svete a o nás samých. Bola to skvelá príležitosť zblížiť sa s našimi spolužiakmi a učiteľmi a cítime sa vďační škole za zorganizovanie takého úžasného výletu.

            Linda Kováčiková