• OLYMPIÁDA V ANGLICKOM JAZYKU – školské kolo

          • V  novembri  už tradične prebehlo na našej škole školské kolo olympiády v anglickom jazyku.

            Táto súťaž v písomnej časti  testuje úroveň používania jazyka (gramatiku a slovnú zásobu), čítanie s porozumením a počúvanie. V ústnej časti sa zameriava na tzv. produkciu (opis obrázka alebo vytvorenie príbehu) a interakciu (hranie rolí).

            V  školskom roku 2022/2023 sme zaznamenali v školskom kole OAJ tieto výsledky:

            Kategória 1A: 1.miesto – Victoria Valčeková, 2.miesto – Mateja Štefániková, 3.miesto – Martin Gera, 4.miesto – Šimon Kotek

            Kategória 1B: 1.miesto – Sára Ševelová, 2.miesto – Jakub Cibulka, 3.miesto – Nina Andacká

            Kategória 1C:  1.miesto – Lucia Belanská

            Kategória  2A: 1. miesto - Lujza Kalavská, 2. miesto – Daniel Hájek, 3. miesto – Andrea Valkovičová

            Kategória 2B: 1.miesto – Filip Moravčík, 2.miesto – Oliver Turök Heteš, 3. miesto – Ema Mária Humenská  

            Kategória 2C1: 1. miesto – Anna Bičanová, 2.miesto – Martin Jakubek, 3. miesto Duy Le Quang

            Kategóeia 2C2: 1. miesto – Šimon Ondrej Luknár, 2. miesto – Adam Rehák

             

            Všetkým blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

             

            Andrea Macová

          • SHAKESPEARE MEMORIAL – celoslovenské kolo

          •    Dňa 8.12. 2022 sa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu konečne otvorili brány Zichyho paláca pre súťažiacich z celého Slovenska na 25. ročníku recitačnej súťaže v anglickom jazyku -  Shakespeare Memorial. Súťaže sa zúčastnilo 58 súťažiacich z 25 gymnázií z celého Slovenska.

               Súťaž sa už tradične koná v kategóriách poézia a próza, ktoré sú ešte rozdelené podľa veku súťažiacich celkovo do šiestich kategórií. Jej organizátorom  je tradične Prvé súkromné gymnázium Bajkalská – tento rok viedla organizáciu súťaže pani Eva Drozdová. S potešením môžeme skonštatovať, že v šiestej kategórií  (poézia – ročníky 1.-4. ) sa predstavila študentka nášho gymnázia Hoang Khanh Quyen –Júlia, ktorá v tejto najpočetnejšie obsadenej kategórii obsadila 12. miesto. Tiež nás teší fakt, že našu školu reprezentovala ako porotkyňa kolegyňa PaedDr. Monika Antalová, ktorá Júliu pripravovala.

               Na záver by som sa chcela poďakovať obidvom zúčastneným za reprezentáciu školy, popriať im ešte veľa úspechov v tejto oblasti a vyjadriť nádej, že umelecký prednes v anglickom jazyku si získa v budúcnosti na našom gymnáziu viacej priaznivcov.

             

            Mgr. Andrea Macová DiS.art

          • Vianočná akadémia 2022

          • Dňa 15.12. sa v našej škole uskutočnilo tradičné podujatie – Vianočná akadémia 2022.

            Akadémia sa niesla v „retro“ duchu, keďže Gymnázium si tento školský rok pripomína 50. výročie otvorenia svojich brán.

            Učiteľov, žiakov a hostí potešil bohatý a pestrý program. Diváci sa započúvali do krásnych tónov klasických hudobných nástrojov, no na svoje si prišli aj milovníci rockovej hudby. Ďalší účinkujúci nám predviedli svoj spevácky, ale aj tanečný talent.

            Poďakovanie patrí šikovným žiakov septimy, ktorí organizovali podujatie, našim talentovaným účinkujúcim a divákom za ich podporu a disciplinovanosť.

            Špeciálne sa chceme poďakovať našej bývalej žiačke, Petra Polnišovej, za nahovorenie jednotlivých vstupov.

            Počas prestávok si žiaci mohli pochutiť na vianočných dobrotách od žiakov kvinty.

          • DOD FIIT

          • 16.12.22 sa 12 našich študentov zaujímajúcich sa o informatiku zúčastnilo v Mlynskej doline na zaujímavom DOD. Okrem prednášky o štúdiu na VŠ si pozreli učebne, projekty a mali možnosť sa porozprávať so študentami i učiteľmi fakulty.

          • Sekunda v Brne

          • Praktické uplatnenie vedeckých poznatkov zažili dňa 8.12. žiaci sekundy. Zábavný vedecký park VIDA! v Brne im poskytol množstvo interaktívnych expozícií, a tak sa z nich mohli na jedno dopoludnie stať fyzici či biológovia.

            Po vedeckých experimentoch nasledovala návšteva vianočných trhov metropoly Moravy. V centre mesta zakončili študenti exkurziu prehliadkou fauny Moravy v Moravskom zemskom múzeu.

          • Návšteva zámku „Schloss Hof“

          • Na ôsmy december sa tešila celá príma. Dôvod bol jasný – prvý spoločný poznávací výlet. Autobus „nabral“ ráno smer Rakúsko. Po hodine cesty študenti vystúpili pred zámkom Schloss Hof, aby si ho dôkladne prezreli a vypočuli zaujímavú prednášku. V priestoroch zámku si mohli vyrobiť aj vlastné vianočné ozdoby, prezrieť si vonkajšiu zoo a samozrejme zohriať sa pri vianočnom punči. Ani sychravé počasie nepokazilo dobrú náladu, ktorá vydržala až do príchodu pred školu.

          • PISQWORKY

          • Začiatok krajského finále na Gymn. Mercury bol ako zvyčajne, psychicky a hráčsky náročný, no to sme ešte nevedeli aká atmosféra vznikne o pár minút neskôr. Nakoniec z 10 slovenských tímov boli aj naše družstvá SEXTA - BIG PROBLEM a IV.BA - Agent 00X veľmi úspešné. Prebojovali sa sem, aby bojovali o postup do československého Grandfinále v Brne. Postup im ušiel doslova o vlások, ale aj tak tím BIG PROBLEM získal tento pekný pohár a tak obohatil našu úspešnú zbierku pohárov z minulých rokov pred covidom.

            Blahoželáme!

          • Vianočné pečenie bez výčitiek

          • V utorok 13.12.2022 sa septima, IV.BA a žiaci biologického semináru zúčastnili Vedeckej cukrárne s tématickým názvom Dobré a zle tuky na tanieri, Vianočné pečenie bez výčitiek.

            Na začiatku im Doc. RNDr. Oľga Pecháňová, DrSc. objasnila, akú úlohu majú všeobecne tuky v našom organizme, ako na náš organizmus vplýva cholesterol a aký vplyv má konzumácia tukov na naše zdravie. Žiaci sa zároveň dozvedeli o experimentálnych modeloch, ktoré sú vhodné na sledovanie obezity a stručne im boli vysvetlené mechanizmy vzniku dyslipidémie a obezity. A keďže sa prednáška konala už v pokročilom čase predvianočných príprav, prednášajúca im prezradila aj niektoré recepty, ktoré sú vhodné na vianočné pečenie „bez výčitiek“, teda s použitím zdravých tukov v primeranom množstve.

          • Školské kolo Olympiády ľudských práv

          • ​​​​​​​Dňa 5. 12. 2022 sa  na našom gymnáziu uskutočnil XXV. ročník školského kola Olympiády ľudských práv s počtom žiakov 8. Všetci účastníci absolvovali vedomostný test prezenčnou formou. Víťaz súťaže bude našu školu reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční dňa 9. 2. 2023.

            Výsledky súťaže školského kola XXV. ročníka OĽP


             1. miesto – Kristian Richard Rischer, tercia

             2. miesto – Michal Tomovčík, III.BA
             3. miesto – Johana Bocková, III.BA

             
            Víťazom blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť.                                                                          

          • Rakúsko a Nemecko

          • V dňoch 30. 11. - 2. 12. 2022 sa kvinta a septima zúčastnili poznávacej exkurzie do Rakúska a Nemecka. Zážitky sme mali pestré. Úžasné staré soľné bane, kde sme sa okrem iných zaujímavých vecí šmýkali na veľkých šmykľavkách a viezli banským vláčikom, magický, útulný Hallstatt, adventný Salzburg s množstvom kostolov krásnou vianočnou atmosférou vystriedal rušný Mníchov s bohatou históriou. No a záverečnou čerešničkou na torte bola návšteva BMW múzea.

          • Požičali sme si Nemca

          • V rámci spolupráce s Goethe inštitútom v Bratislave pod názvom "Nemci na požičanie" sme v pondelok v našej škole už druhý raz privítali pána Maximiliána Roesslera. S našimi žiakmi konverzoval na rôzne témy a zodpovedal všetky otázky. Študenti boli veľmi spokojní s tým, koľko toho rozumeli.

          • Mikuláš

          • Dnes bol v škole parádny deň, plný akcií... A tak, hneď pri bráne idúcky na vyučko naše mikulášske "komando" z oktávy obdarovalo každé decko - malé i veľké, energiou a želaním krásneho dňa...

            Mikuláš 2022

          • Cyprus

          • V októbri tohto roku sa tridsať študentov našej školy zúčastnilo exkurzie na Cypre.

            Hneď po prílete do mesta Larnaka sme sa prešli po stredovekej pevnosti, ktorá sa nachádza na konci promenády Finikoudes. Hrad najprv slúžil na obranu mesta. Neskôr ho Briti premenili na väzenie a dnes v ňom môžeme nájsť malé múzeum. Naobedovali sme sa na palmovej promenáde a následne sme sa presunuli do AyaNapy, kde sme sa ubytovali.

            Jedna z ďalších vecí, ktoré sme videli bola súkromná škola Xenionhighschool. Tam sme mali možnosť pozrieť si rôzne triedy študentov, jedáleň, ihrisko ale aj ich školské divadlo, kde sa stretávajú každý mesiac. Nakoniec sme mali možnosť nahliadnuť na internáty študentov. Spoznali sme vzdelávací systém na Cypre, a taktiež veríme, že naše stretnutie vytvorilo priestor pre budúce spolupráce medzi našimi školami.

            Taktiež sme išli na celodenný výlet na severnú – tureckú stranu Cypru. Ako prvé sme navštívili antické mesto Salamis. Potom sme si pozreli mešitu Lala Mustafa Pasha a výlet sme ukončili vo Varoshe, opustenom meste.

            Vďaka stretnutiu s veľvyslancom Martinom Bezákom sme sa dozvedeli niečo viac o politike, územnom rozdelení Cypru a o meste Nikózia, ktoré ako hlavné mesto je jediné rozdelené na dve časti, grécku a tureckú. Pán veľvyslanec nám vysvetlil prečo a kedy sa Cyprus rozdelil na dve časti, prečo je medzi nimi takzvaná nárazníková zóna a povedal nám aj o dvoch britských vojenských základniach, Akrotiri a Dekeleia.

            V AyaNape sa konal stredoveký festival, na ktorý sme sa taktiež boli pozrieť. Na festivale sme mali možnosť obdivovať kapely, tanečníkov a akrobatov. Festival bol inšpirovaný stredovekým obdobím a udalosťami z týchto čias.

            Ďalší deň sme začali plavbou na výletnej lodi, ktorou sme sa plavili popri pobreží. Popoludní sme sa prešli v kaktusovom parku s modernými sochami a na konci dňa sme sledovali západ slnka z mosta lásky.

            Exkurziu sme ukončili pri morských jaskyniach s azúrovo modrou vodou a nádherným výhľadom. Keby sme tu tak mohli stráviť viac času.

            Počas celej exkurzie sme hovorili anglicky, vďaka čomu sme si našli nových kamošov, napríklad na strednej škole Xenion. No mohli by sme za ten krátky čas získať niečo viac? Snáď sa podarí zorganizovať ďalšie nezabudnuteľné výlety, exkurzie a poznávacie zájazdy, ktoré nám prinesú tie najsuprovejšie zážitky ako tu.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať pani riaditeľke Janke Grančičovej, profesorovi Ptáčovskému a profesorke Hôrovej za umožnenie exkurzie, realizáciu a pedagogický dozor, Lýdii Jurekníkovej za prínosné stretnutia ohľadom kultúry Cypru a pomoc pri organizácii celej exkurzie, Martine Isidorou a veľvyslancovi Martinovi Beznákovi za možnosť stretnúť sa.

            Adela Holčíková, Nikita Josayová 2.BA

        • FiNNKvíz 2022
          • FiNNKvíz 2022

          • Do prvého ročníka súťaže organizovanej nadáciou NN s cieľom vzdelávania stredoškolákov v oblasti finančnej gramotnosti sa na Slovensku zapojilo 770 žiakov. Našu školu reprezentovalo 6 študentov z Kvinty. Získali 20 bodov z 25, čím sa stali úspešnými riešiteľmi súťaže.

            Gratulujeme.

          • Odborná dejepisná prednáška

          • Dňa 1.12.2022 sme v našej škole privítali pána Ľubomíra Morbachera z občianskeho združenia Living Memory. Toto občianske združenie sa zaoberá fungovaním totalitných režimov, ktoré, žiaľ, nepatria len do minulého storočia. Cieľom združenia je poukázať na to, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmosť.

            Odbornú prednášku na tému „ŠtB dezinformácie a súčasnosť“ absolvovali žiaci III.A. Študenti sa dozvedeli o praktikách politickej tajnej služby v súvislosti s utajovaním pravdivých informácií. Pán Morbacher vo svojej prednáške upriamil pozornosť aj na to, ako sa šíria dezinformácie v dnešnej dobe a ako sa dá rozlíšiť pravda od nepravdy.

          • Vianočná rolnička 2022

          • Zimné a prichádzajúce vianočné obdobie býva inšpiráciou pre mnohých literárnych umelcov. Zachytenie magickej atmosféry padajúceho snehu, pečenia sladkých medovníčkov a dlhých chladných večerov nebýva ale vôbec ľahké. S touto náročnou úlohou sa hrdinsky popasovali žiaci prímy a sekundy v tradičnej školskej súťaži Vianočná rolnička.

            Ich úlohou bolo napísať báseň (poézia) alebo krátky príbeh (próza) so zimnou alebo vianočnou tematikou. Súťažné texty milo prekvapili triedne pani profesorky, ktoré vysoko hodnotili ich kvalitu.

            Vybrané literárne diela postúpili do školského kola, ktoré sa konalo dňa 1.12.2022. V ňom sa z mladých spisovateľov stali aj recitátori. Odborná porota sa rozhodla udeliť prvé miesta nasledujúcim súťažiacim:

            Kategória poézie

            1. miesto: Alexandra Kubaljaková (príma)

            2. miesto Leo Maximilián Pach (príma)

            3. miesto: Michaela Praženicová (sekunda)

            Kategória prózy

            1. miesto: Tereza Putecová (sekunda)

            Cena divákov

            Viktor Cintula (sekunda)

            Uvedení žiaci získali pekné ceny. Všetci recitátori sa tiež mohli tešiť z malej odmeny.

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za ich účasť! Pevne veríme, že svoj literárny talent budú rozvíjať i naďalej.

          • Okresné kolo v basketbale

          • Gymnázium, Hubeného 23, Bratislava zorganizovalo  29.11.2022 okresné  kolo v basketbale stredných škôl v kategórii chlapcov. Naši študenti vyhrali všetky zápasy  a  umiestnili sa na  I.mieste, čím si zabezpečili  postup do krajského kola.

            Poradie : 

            1.      Gymnázium, Hubeného 23

            2.      Súkr. gym. Česká 10

            3.      Hotel.akad.Mikovíniho 

            4.      ŠpMND a G.Teplická 7

            Gratulujeme !

          • Výchovný koncert pre triedu príma

          • Už aj najmladší študenti nášho gymnázia sa zapojili do aktivít, ktoré obohacujú a prehlbujú vyučovací proces a zúčastnili sa ich prvého výchovného koncertu v Slovenskej filharmónii. Mladí „akademici“ sa zoznámili s krásnymi priestormi tejto inštitúcie a bolo im veľmi príjemným spôsobom predstavené, ako funguje tak komorný, ako aj  veľký symfonický orchester. 

          • Žiaci III. A na Festivale slobody pod pyramídou

          • Festival slobody je multižánrový festival, ktorý organizuje Ústav pamäti národa. Tento projekt pripomína a analyzuje obdobie neslobody v rokoch 1939 – 1989.

            Dňa 15. 11. navštívili žiaci III.A budovu Slovenského národného rozhlasu, kde sa odohrávala časť programu Festivalu slobody. Na úvod si študenti pozreli filmový dokument, ktorý mapoval arizáciu majetku Židov v Slovenskom štáte a následnú deportáciu Židov do koncentračných táborov. Následne si vypočuli rozhlasovú hru, ktorá sa týkala premysleného plánu úteku za hranice v období Československej socialistickej republiky. Zaujímavé predpoludnie sme zakončili diskusiou historikov Ústavu pamäti národa.