• Mladí prekladatelia

          • Dňa 13. októbra 2022 si naši študenti vyskúšali rolu prekladateľa v školskom kole súťaže Mladí prekladatelia (Juvenes Translatores). Výsledné texty sa vyhodnotili sekciou anglického a slovenského jazyka. Vyznačovali sa vysokou úrovňou a kreativitou.

            O spomínanú renomovanú súťaž je každým rokom väčší záujem tak ako na Slovensku, aj na celoeurópskej úrovni. Práve preto sa o účasti na nej rozhodovalo losovaním. Na základe náhodného výberu škôl sa tento rok medzinárodného kola zúčastnili rovesníci z iných škôl, ktorým želáme veľa šťastia a úspechov. Ich cestu a riešenia so záujmom sledujeme, tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.Výhercom a účastníkom nášho školského kola gratulujeme!

            – PK ANJ

          • MiniErazmus

          • Počas dní 6.11.-10.11.2022 sa žiakom II.BA triedy (Lenka Adame, Alex Vachuda, Denis Procházka) podarilo prejsť výberovým procesom a zúčastnili sa projektu MiniErazmus organizovaného FGE SK.

            Projekt im umožnil navštíviť vyučovanie vysokej školy podľa ich preferencii, spoznali náš vysokoškolský sytém a na vlastnej koži zistili, či ich to naozaj baví. Program bol okrem iného plný výstav príležitostí, prednášok či workshopov. Okrem toho im prednášajúci vysvetlili čo sa dá robiť po vysokej škole v závislostí od konkrétnej fakulty, katedry.

            Long story short, zažili akčný týždeň nabitý zážitkami, ktoré im mohli pomôcť vyriešiť zásadné životné otázky a pri tom spoznať veľa ľudí.

            Hrdý triedny

        • Štúdium bez hraníc
          • Štúdium bez hraníc

          • 7.11.2022 sa žiaci II.BA zúčastnili veľtrhu Štúdium bez hraníc, v Bratislave. Veľtrh bol zameraný na priblíženie možností štúdia na vysokých a stredných školách v rôznych krajínach. Študenti sa dozvedeli o benefitoch štúdia, podmienkach prijatia a ďalšom uplatnení.

            Mali sme možnosť pozrieť si prezentácie jednotlivých škôl a porozprávať sa s ich zástupcami. Dozvedeli sme sa informácie k ročnému rozvojovému programu pre stredoškolákov DASATO. Fond na podporu vzdelávania nám predstavil možnosti ako získať pôžičku pre štúdiu v zahraničí a ako sa pripraviť na jazykovú skúšku z anglického jazyka IELTS.

        • Študentská kvapka krvi
          • Študentská kvapka krvi

          • Tento rok sa pod záštitou Červeného kríža konal 28.ročník kampane Študentská kvapka krvi. Naši plnoletí študenti si uvedomujú nedostatok tejto vzácnej telovej tekutiny a preto sa rozhodli zapojiť a darovať z tej svojej. Veria, že sa im svojim darcovstvom podarí inšpirovať aj ďalších ľudí. 

        • Masterclass with Shakespeare
          • Masterclass with Shakespeare

          • Dňa 18.11.2022 Bridgin´Drama pre študentov II.BA a III.BA pripravili pod vedením režiséra Vojtecha Kolejáka novú autorskú komédiu s názvom „Masterclass with Shakespeare“. Nazreli sme do zákutí Shakespearových hier z pohľadu troch hercov, z ktorých každý chcel byť Shakespeare! Alebo Rómeo? Pred našimi očami sa zrodilo alžbetínske divadlo a v divadelnom kvíze sme spoznali mnohé z bardových hier, ktoré sú nesmierne aktuálne a živé aj po 400 rokoch. Navyše sme sa nám veľmi páčila záverečná beseda, ktorá bola tak živá, že sme odchádzali podstatne neskôr ako bolo plánované A TO VŠETKO V ANGLICKOM JAZYKU.

          • Návšteva Pedagogickej fakulty UK

          • Dňa 14.11.2022 sa žiaci II.BA triedy zúčastnili vysokoškelskej prednášky a semináru FONETIKY A FONOLÓGIE na katedre anglického jazyka a literatúry na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Prednáška sa niesla v duchu tvorby slov príponami v anglickou jazyku, zákonitosťami správnej, spisovnej výslovnosti prípon. Študentom sa veľmi páčilo prepojenie jazykovedných teoretických poznatkov s praktickou časťou - ukážkami častých výslovnostných chýb pri používani jazyka a praktickej aplikácii, kde sa naučili dané prípony správne vyslovovať pri reálnej komunikácii. Mimo iného mali žiaci našej školy možnosť prehliadnúť si priestory katedry a porozprávať sa so študentami vysokej školy, kde zistili, čo všetko musí učiteľ anglického jazyka absolvovať a naučiť sa, ešte pred tým, než začne učiť.

            Srdečná vďaka prednášateľovi PaedDr. Peterovi Bojovi, PhD. za nezabudnuteľný zážitok a vedúcej katedry doc. PaedDr. Martine Šipošovej, PhD. za možnosť navštíviť fakultu.

        • Vedecký štvorboj 2022
          • Vedecký štvorboj 2022

          • Vo štvrtok 10.11.2022 sa tri štvorčlenné tímy z našej školy (Oktáva, IV.BA a III.BA) zúčastnili 5.ročníka vedeckého štvorboja organizovaného gymnáziom v Ostrave. Do súťaže sa prihlásilo 221 družstiev z Čiech a Slovenska. Súťažiaci riešili úlohy z matematiky, fyziky, chémie a biológie. Najúspešnejšie bolo družstvo z Oktávy, ktoré obsadilo 150 miesto so ziskom 8 bodov.

          • Výtvarná súťaž vydavateľstva SLOVART

          • Žiaci prímy, sekundy, 2.A a 4.BA sa zapojili do výtvarnej súťaže vydavateľstva SLOVART. Ich úlohou bolo nakresliť vysnívaný megadom na strome a napísať, čo by v ňom chceli mať. Vydavateľstvo nakoniec ocenilo knižkou kresbu žiačky 2.A - Hanku Khanh Huyen Pham.

          • Jesenné aranžovanie

          • Dňa 24.10. sa na našej škole konalo jesenné aranžovanie. Šikovné žiačky prímy a sekundy tvorili krásne dekorácie, na ktoré by boli hrdí i profesionáli.

            Odborná porota nakoniec udelila prvé miesto žiačkam sekundy – Júlii Hreňovej a Kristíne Badurovej.

            Vyrobené dekorácie budú spríjemňovať interiéry tried počas najbližších týždňov.

          • Račanská koštofka

          • Dnes (26.10.2022) decká z tercie "oprášili" skorozabudnutú tradíciu festivalu dobrého jedla, sladkého i slaného. Kamarátom a spolužiakom zo všetkých tried priniesli viac ako 25 rôznych druhov koláčov, chutného slaného pečiva, pagáčov, chlebíkov s masťou a cibuľou či domáce malinovky. (A nechýbal ani recept Gizky Oňovej :))

            A keďže sa človek sýti všetkými zmyslami, všetko doplnili nádhernou výzdobou....tešíme sa, že nás prišli podporiť aj niektorí vyučijúci, ktorým, ako dúfame, tiež chutilo... :) :)

            Zisk z predaja bol ohromný! 300€ poputuje Žiackej školskej rade na darčeky pre vás všetkých!!! ❤️ĎAKUJEME VÁM❤️ 

            TERCIA a JEJ TRIEDNA

          • Essay Writing Workshop

          • Dna 19.10.2022 mali žiaci 2.BA triedy možnosť zúčastniť sa Essay Writing Workshopu pod vedením Zity Kassai z New York University Abu Dhabi. Študenti získali užitočné tipy na napísanie eseje (nielen k prihláške na vysoké školy v USA), informácie, ako pristupovať k písaniu eseje a mali možnosť porovnať rôzne ukážky kvalitných a menej kvalitných esejí.

            Ďakujeme Fulbrigtovej nadácii a pani Kassai.

          • Slávnostná ceremónia DofE

          • Naši ,,Dofáci" sa zúčastnili slávnostnej ceremónie, na ktorej si prevzali odznaky a diplomy za úspešné dokončenie bronzovej a striebornej úrovne programu DofE.

          • Švajčiarsko

          • Konečne sme po troch rokoch mohli opäť navštíviť miesta na ktorých sme mali možnosť overiť si teoretické poznatky. Našu cestu sme začali v stredu 12.10. vo švajčiarskej Technorame, interaktívnom technickom múzeu v mestečku Winterthur.

            Odtiaľ sme sa presunuli do Ženevy. Ráno nás očakávali v Európskej organizácii pre jadrový výskum (Cern). Sprevádzala nás vedkyňa zo Slovenska, ktorá nám predstavila svoj projekt pri ktorom vzniká antiprotón. Dostali sme k spomaľovaču Elena (Extra LowENergyAntiproton), ktorý zachytáva antiprotóny Previedli nás aj dátovým centrom v ktorom spracúvajú namerané údaje. Po obede sme navštívili Ženevu, prezreli si historické centrum, gejzír, najdlhšiu lavičku na svete a samozrejme aj kreslo reformátora Jána Kalvína.

            Posledný deň exkurzie sme sa presunuli do centrálnej časti Švajčiarska, do mesta Luzern. Nachádza sa tu najväčšie dopravné múzeum v Európe. Mali sme možnosť pozrieť si všetky druhy dopravy, vyskúšať si preteky formule na okruhu, viesť vlak, lietadlo, loď, vyskúšať si preťaženie pri skoku z lietadla..... Bohužiaľ sa počasie pokazilo a prehliadka mesta Luzern prebehla v daždi. A potom nás čakala nočná cesta domov......

          • Župný športový deň BSK

          • Dńa 4.októbra 2022 sa v športovom areáli Mladá Garda konal Župný športový deň BSK stredoškolákov.

            Naši študenti - športovci súťažili v plážovom volejbale a atletike. Po výborných výkonoch plážoví volejbalisti získali 1.miesto v zostave : J.Rudý, R.Rusnák, A.Vass. V atletike najlepšie umiestnenie dosiahli M.Cisár a H.Macháčková, ktorí v behu na 800 m obsadili  2.miesto

            Gratulujeme!

          • Carnuntum

          • V stredu, 14.9. 2022 sa študenti tercie zúčastnili exkurzie do blízkeho Carnunta v Rakúsku, kde sa oboznámili s rímskym osídlením tak vojenským ako aj civilným, ktoré malo aj pre nás zásadný význam.Praktický pohľad na bežný život, remeslá, jedálny lístok obyvateľov či kúpele boli podané podrobným vykladom sympatického sprievodcu v slovenčine.Vrele odporúčame!

          • IV.BA v elektrárni

          • Študenti IV.BA triedy sa dňa 8.9.2022 zúčastnili zábavného fyzikálneho workshopu v elektrárni Piešťany s názvom Výroba elektronickej hry. Študenti si overili nadobudnuté poznatky o elektrickom poli a vytvorili elektronickú hru fungujúcu na princípe vytvorenia jednoduchého elektrického obvodu. Precvičili si nielen teoretické poznatky, ale aj praktické zručnosti. Každý študent si svoj výrobok mohol odniesť domov a pochváliť sa svojou prácou.

          • Anna Frankova

          • Počas dní 28.-29.6. sa niektorí naši žiaci zúčastnili predstavenia KDE JE ANNA FRANKOVA a putovnej výstavy ktorá zachytáva pribeh A. Frankovej v Slovenskom národnom múzeu.

          • Praha

          • Počas dní 24. – 26.6 sa zúčastnila trieda I.BA na exkurzii v Prahe. Študenti navštívili napríklad Universitas Carolinum, kde sa dozvedeli o histórii Prahy a jej architektúre. Sprievodcu nám robil pán PhDr. Michal Svatoš, uznávaný český historik a archivár. Následne sa žiaci zúčastnili výstavy o Česku počas 2. svetovej vojny. Nechýbali návštevy ani známych miest v Prahe ako Vyšehrad, Petřín, Pražský Hrad, Pražský Orloj alebo Karlov Most. Výlet bol zakončený prechádzkou po Prahe.